OBLAST PROSECCO
Oblast Prosecco - DOCG
Prosecco se pěstuje ve velké oblasti zahrnující regiony Veneto a Friuli Venezia Giulia. Vyrábí se z hroznů „Prosecco“, které se od roku 2009 nově jmenují Glera.
Mezi nejznámější vinařská městečka této oblasti patří Valdobbiadene, Conegliano a Asolo.
Místní vinaři dokonce také říkají: „My nejsme prosecco, my jsme Valdobbiadene“.
Láhve z uvedené oblasti poznáte podle typického „V“ uvedeného na láhvi.
Velký vliv na klima a úrodnost vinic mají horské masivy Dolomit a vzduch, který proudí z jihu od Jadranského moře. Vinice mají kopcovitý terén a jsou posazeny vysoko na strmých svazích, který je obtížný na údržbu. Úrodná půda má smíšené složení slínu, jílovitých vápenců, mořského pískovce, drsného jílu a uložené mořské soli. To jsou vlastnosti, které propůjčují Proseccu krémové a svěží tóny citrusů, jablek, hrušek, chleba a mandlí nebo lískových ořechů. Půdní složení, které bylo v dobách minulých mořským dnem dává vínům odlišnou a nezaměnitelnou chuť. Zůstat stát na těchto strmých svazích je velmi těžké, avšak právě tyto vinice dělají tuto krajinu jedinečnou a právem si zaslouží být v seznamu světového dědictví UNESCO.
Valdobbiadene
Nejvýznamnější částí, kterou bychom mohli nazvat francouzským označením „terroir“ (odvozeno z terre – „země“), je to označení souhrnného vlivu zejména přírodních podmínek místního geologického podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře, a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína.
Cartizze
Lokalita Cartizze je 305 metrů vysoká vinice o rozloze 107 hektarů, ve vlastnictví 130 pěstitelů. Prosecco z hroznů této oblasti, z nichž se vyrábí poměrně málo, je obecně považováno za nejkvalitnější nebo dokonce za „Grand Cru“ Prosecco. Šumivé víno vyrobené z Cartizze bylo výrobci pojmenováno Superiore di Cartizze, aniž by bylo na přední etiketě uvedeno Prosecco, a to s účelem ještě více zdůraznit jeho území.
Asolo
Nejmenší oblast, která může produkovat Prosecco v té nejvyšší kvalitě DOCG.
Oblast Prosecco - DOC
Nicméně u všech tří výše uvedených oblastí s ohledem na přísné sledování velikosti produkce se mohou v případě úspěšného roku s produkcí nad 6 tun na hektar objevit v nabídce Prosecca i vína z těchto oblastí v kvalitě DOC.
DOC
V návaznosti na výše uvedené se jedná o produkci Prosecca i ve stejné lokalitě, ale již se vymykající pravidlům a zákonům pro pěstování a výrobu „Prosecca“ v kvalitě DOCG. Tzn., že toto Prosecco není automaticky horší a méně kvalitní než DOCG, jen nemůže mít označení DOCG. Oblasti mimo lokality Asolo, Valdobbiadene a Conegliano jsou oblasti DOC.
Treviso
Jednou z oblastí DOC je oblast Treviso s příznivými podmínkami pro pěstování v nižší nadmořské výšce v základní kvalitě Prosecca s vyšší produkcí.