VŠE O PROSECCU
VŠE O PROSECCU
Postup výroby
Aby bylo možno označit láhev „Prosecco“ DOC nebo DOCG víno musí obsahovat minimálně 85% z odrůdy Glera a maximálně 15% jiné povolené odrůdy jako jsou Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot.
Způsoby a proces zrání
Spumante je šumivé víno stejně jako známe Šampaňské anebo český Sekt. Přesto je zde velký rozdíl. Technologii výroby Spumante vděčíme vinaři Antoniu Carpenè, který v roce 1879 postup výroby Spumante přivedl na svět.
Jaké jsou odlišnosti od jiných šumivých vín
Na rozdíl od Champagne a Sektu, která zrají v lahvích pod vysokým tlakem, takže bublinková finesa je perzistentní a ostrá.
Spumante se obvykle vyrábí alternativní metodou Charmat – Martinotti.
Lisování hroznů při výrobě Spumante je sofistikovaný proces. Z hroznů je důležité získat pouze šťávu a nic jiného. Po lisování následuje tzv. usazování – proces, během kterého se zakalený mošt v tancích ochlazuje na 5 až 10 °C. Dokončením usazování začíná vinifikace čirého moštu a získání tzv. základního vína.
Po několika dnech začíná druhotné kvašení - alkoholové kvašení, ke kterému dochází ve velkých nádržích z nerezové oceli, ne v každé jednotlivé lahvi jako u šampaňského a sektu, čímž se víno stává méně nákladným na výrobu a minimalizuje se jeho výrobní doba. Během této fáze začnou kvasinky spotřebovávat cukr v moštu a přeměňovat jej na alkohol. Říká se tomu refermentace, při níž víno získává jemné bublinky, kterými se Spumante zapsalo do paměti všech. Po 30 - 90 dnech je toto kvašení dokončeno. Metoda se dnes nazývá Charmat-Martinotti. Na konci tohoto procesu získáme základní víno. Výroba Spumante je ve finále a už se musí jen zaláhvovat.
Chuťové rozdíly
Šampaňské a jeho starší ročníky mají často mandlovou chuť s kombinací pomerančové kůry a bílých třešní. Šampaňské je většinou suché a má intenzivní kyselost, funguje tedy výborně jako aperitiv s mořskými plody, nakládanou zeleninou a křupavými smaženými předkrmy.
Spumante - Prosecco je typické svými ovocnými a květinovými vůněmi. Vzhledem k tomu, že vína zrají ve velkých nádržích s menším tlakem, bublinky jsou lehčí a pěnivější s menší trvanlivostí. Jemnější vína často vykazují tóny tropického ovoce, smetanových banánů, třešní, jablek, lískových oříšků, vanilky a medu.
Šumivost a cukry
Šumivost - většina Prosecca, ať už DOC nebo DOCG, se vyrábí jako Spumante (šumivé víno) nebo Frizzante (perlivé víno).
Prosecco je nejznámější a nejoblíbenější typem SPUMANTE s drobným, ale výraznějším perlením. Od roku 2021 se vyrábí i růžová varianta šumivého vína, ale většinou se při její výrobě nepoužívá odrůda Glera, tzn., že se nemůže jmenovat Prosecco a jedná se tedy o víno Spumante.
FRIZANTE má větší, výrazné bubliny, které rychleji vyprchají a vyrábí se převážně se šroubovacím uzávěrem nebo korkovou zátkou převázanou provázkem.
TRANQUILLO je tiché víno bez bublinek.
Cukry - v závislosti na zbytkovém cukru se Prosecco označuje:
EXTRA BRUT / BRUT NATURE: 0-6 g/l
BRUT - 6–12 g/l
EXTRA DRY - 12–17 g
DRY - 17–32 g/l
Historicky byl dominantní prodej zejména typu cukernatosti Extra Dry, ale zájem o suchý Brut a Extra Brut nyní výrazně roste. Spumante obsahuje minimálně 11 až 11,5% obj. alkoholu.